Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének egy saját weboldalt készíttetni, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

Elhatároztad, hogy belevágsz álmaid megvalósításába, vagy már bele is vágtál, és eljutottál addig a pontig, hogy felismerted, szükséged van egy saját weboldalra. Természetesen egy gyönyörű, egyedi, csodálatos weboldalt szeretnél, amilyen még senkinek sincs. Már látod magad előtt a képeket, a színeket, vagy csak a weblap címét sikerült kitalálnod? Vagy épp ellenkezőleg, nincs ötleted, de tudod, hogy kell egy honlap? Hogyan kezdj hozzá a tervezésnek, mit kell tudnod, mire lesz szükséged? Miket kell végiggondolnod, mielőtt egy honlapkészítőhöz fordulsz?

Talán szorongsz, mert nem is tudod pontosan megfogalmazni, mit szeretnél. Talán úgy érzed, hogy idegen szakkifejezéseket kéne ismerned, hogy egyáltalán belevágj, vagy hogy megértsd, mit is kell ehhez tenned. A számítógép mindig is kiszámíthatatlan és rejtélyes dolog volt előtted, ami hol megcsinálta amit akartál, hol nem? Vagy épp ellenkezőleg, jó társad a munkában hasznos segítséged az információk keresésében és tárolásában, így pontosan tudod, mit várhatsz tőle? Akármelyik csoportba is tartozol, neked is lehet egy jól működő, korszerű honlapod, ami segítségedre lehet abban, hogy munkád, vállalkozásod híre sok emberhez eljusson. Miben tudok neked segíteni, és mit kell tenned neked?

Először is tisztáznod kell, hogy miért, mi célból szeretnél honlapot készíteni. Kiket szeretnél elérni rajta keresztül? Milyen közönségnek szánod a honlapot? Nem ugyanaz a stílus fogja megszólítani ugyanis a különböző csoportokat, ezért jó, ha tisztázod magadban, hogy milyen célközönség figyelmét szeretnéd felkelteni. Férfiak, nők, fiatalok, nagyszülők, divatrajongók vagy műszaki emberek - mindegyki más miatt böngészi a netet, más információkat keres, tudnod kell, kiket akarsz az oldaladra csalogatni.


Lehet, hogy már van elképzelésed, talán logód vagy logó terved is. Talán tudod, milyen színeket, színárnyalatokat szeretnél látni a honlapodon.
Az sem baj, ha nincs ötleted, vagy ha csak nagyon homályos elképzelésed van a végeredményről. Mindenesetre gondolkodj el ezeken a kérdéseken, mert az első beszélgetésen erről is foglak kérdezni.


Szükséged lesz egy domain-re.Ez lesz a webhelyed neve, ennek segítségével lehet majd megnyitni a weboldaladat. Igyekezz könnyen megjegyezhető, egyedi, találó domain nevet kitalálni, lehetőség szerint valamilyen módon utaljon a weblap tartalmára is. A domain mellé tárhelyre is szükséged lesz, ahol a kész honlapot elhelyezzük. Ennek kiválasztásában, a technikai részletek megértésében segítek.

A te saját ötleteid és az én javaslataim alapján közösen fogjuk kialakítani a te honlapod megjelenését, a színeit, a betűtípusát. Ez nagyon fontos abból a szempontból, hogy az első benyomást a látvány alapján alkotják majd az oldaladról, ha vonzó, esztétikus a megjelenés, és olyan, ami a kívánt célcsoport figyelmét megragadja, nagyobb eséllyel kattintanak rá a látogatók.

 


Honlap esetén a tartalom az elsődleges. Ki kell majd találnod, hogy azt a mondanivalót, amit közölni szeretnél a honlapod látogatóival, hogyan érik majd el. Hogyan jutnak el az egyik oldalakról a másikra. A navigációt általában menü segítségével oldjuk meg, de még számos egyéb módszer is létezik az oldalak váltogatására, oldalsó modulokba helyezett képek, főoldalon elhelyezett lapozók (sliderek), alul található gyorslinkek vagy az oldalon megjelenő szövegben elhelyezett hivatkozások segítségével is megnyithatjuk a honlap egyes oldalait.


Mik a leggyakoribb elemek, amik egy honlapon szerepelnek? Íme néhány, a teljesség igénye nélkül.


Főmenü

Általában vízszintes, és fölül helyezkedik el, de lehet függőleges is, és lehet akár az oldal alján is. Menüpontokból áll, amelyeknek lehetnek almenüpontjai is. A menüpontokra kattintva töltődnek be a weblap egyes oldalai. Gyakori menüpontok: Kezdőlap, Bemutatkozás, Blog, Galéria, Kapcsolat.


Lapozó (slider)

Általában a főoldalon szokták elhelyezni, szép képekkel, az automatikusan váltakozó vagy kézzel lapozható képeken különböző szövegek jelenhetnek meg, amelyekre kattintva egy-egy oldal nyílhat meg. Fontos látványelemek, hangulatot teremthetünk a jó képválasztással, effektusokkal és gyors betekintést nyújthatunk a tartalomba anélkül, hogy a menüpontokra kattintana a látogató.


Tartalom

Az oldal fő tartalma általában valahol az oldal közepén található, ez általában egy cikk, ami lehet szöveg vagy szöveg képekkel, vagy lehet egy képgaléria is akár.


Oldalsó sávok

A jobb- vagy a baloldalon elhelyezhetünk különféle modulokat, például legolvasottabb cikkeink, legújabb termékeink, aktuális információink, stb. Gyorsmenüket is lehet ide tenni, vagy elérhetőségeket, képeket.


Hírlevél

Több helyen is elhelyezhető, lehetőséget teremt a látogatóknak, hogy feliratkozzanak az oldal által küldött hírlevélre. A feliratkozás mindig önkéntes, és jól látható helyen el kell helyezni az adatkezelésről szóló információkat is, ha hírlevélküldő modult használunk.


Kapcsolat

Általában tartalmazza a nevet, címet, elérhetőségeket és egy üzenetküldő formot is. Ha formot használunk az oldalon az e-mailküldésre és nem írjuk ki az e-mailcímünket, ezzel elkerülhetjük, hogy a rosszindulatú robotok és egyéb látogatók spamekkel árasszák el postaládánkat. Természetesen a formot is meg kell védeni a robotoktól erre használhatjuk az úgynevezett "captcha"-t. A Kapcsolat oldalon szokott megjelenni a Google térkép is, aminek segítségével megkönnyíthetjük a látogatóknak, hogy megtalálják a helyszínt, amit bemutatunk.


Blog

Különféle megoldások léteznek a blogolásra, de mindegyikben közös, hogy egy dinamikus, folyamatosan frissülő része a honlapnak. Az adott témában rendszeresen újabb cikkeket helyezhetünk el, amelyek különböző módon jelenhetnek meg a weboldalon, kattintható listában vagy kis képekkel és bevezető szöveggel jelennek meg az írások, vagy a legfrisebb bejegyzés teljes méretben, míg a többi az előző módokon látható. Léteznek olyan megoldások is, ahol több szerző írja a cikkeket, fel lehet tüntetni a szerzők nevét, lehet a cikkeket csoportosítani szezők szerint is. A tartalmat lehet értékelni (csillagokkal), lehetőség van kommentelésre.


Tag-ek (címkék)

Minden cikkhez hozzárendelhetünk címkéket, és a címkék szerinti csoportosításban is megjeleníthetjük a cikkeket


Keresés

Lehetőséget kell adni a látogatóknak arra, hogy az oldalon elhelyezett keresőmező segítségével találjanak rá az oldalon a keresett információkra.


Breadcrumbs (kenyérmorzsák)

Ez az "Ön itt van: ... " kezdetű szöveg, ami a bonyolultabb szerkezetű oldalakon segíti a látogatót eligazodni, de a keresőoptimalizálás szempontjából is komoly jelentősége van.


Oldaltérkép

Szintén a könnyebb eligazodást segíti, egyúttal a keresőoptimalizálásban szempontjábó is fontos az oldaltérkép elhelyezése.


Impresszum és süti figyelmeztetés

Törvény kötelezi a honlaptulajdonosokat ezek elhelyezésére, általában legalul találhatóak.


Galériák, videók, audió file-ok

Lehetőség van ilyen elemek elhelyezésére bárhol a weblapon, különféle módon jeleníthetők meg, látványos elemei a honlapnak.


Bejelentkezés, regisztráció

Webáruházak esetén, illetve ha olyan tartalom van a honlapunkon, amit nem akarunk mindenki számára hozzáférhetővé tenni, lehetőség van arra, hogy a látogatók regisztrálják magukat, majd a saját felhasználónevükkel és jelszavukkal belépve elérjék azt a tartalmat is, ami csak a regisztrált felhasználók számára elérhető. Megoldható az is, hogy bizonyos menüpontok csak a bejelentkezett felhasználóknak jelenjenek meg.

Social media integráció

Lehetőségvan az oldalon elhelyezni közösségi média ikonokat (követés, megosztás). Akár a Facebook kommenteket is meg lehet jeleníteni.

Ez csak egy gyors válogatás volt a lehetőségek közül. Ha honlapot szeretnél, érdemes más hasonló témájú weboldalakat tanulmányozni, és megfigyelni, mi a jó, mi tetszik bennük, és mi az, amit másképp szeretnénk. Sokat lehet tanulni a konkurrenciától, nem másolni akarjuk a jó megoldásokat, csak ötleteket merítünk belőlük.

Ha kitaláltuk a weblap szerkezetét, meg kell fogalmazni a cikkeket is, amik a weblap szöveges tartalmát adják majd. Annak, hgy mit írunk a cikkekbe, nagy jelentősége van a keresőoptimalizálás szempontjából, ez egy külön tudomány, amit itt nem taglalok, de a lényege annyi, hogy a tartalom kapcsolódjon ahhoz, amiről az oldal szól, használjunk kulcsszavakat az egyes oldalakhoz. Lehetőleg kevés szöveg és sok kép legyen, sajnos a látogatók nagyrésze nem szereti végigolvasni a hosszabb leírásokat. A képek segítségével is sok információt tudunk közölni.


A képek összegyűjtése a következő feladat. Legjobb, ha saját forrásból származó képeket használunk. Ha nincs ilyen, akkor vagy ingyenes, vagy fizetős stock-fotó oldalak kínálatából válogathatunk. Nagyon fontos, hogy csak jogtiszta képeket használjunk, ne "lopjunk". Ha kell, tüntessük fel a kép forrását. Ha nincsenek képeid, vagy nincs ötleted, tudunk segíteni a keresésben.

Ha e-mailcímeket gyűjtesz a weboldalon mert webáruházad van, vagy hírlevelet küldesz ki, akkor szükséged lesz egy adatkezelési nyilatkozatra is. Legjobb, ha ennek elkészítését szakértőre bízod,hogy megfeleljen az előírásoknak.


Ha ennyi minden együtt van már a fejedben, nem baj, ha még kavarog, nem világos, mi hol legyen, kell-e minden vagy kell-e még valami, akkor már felkeresheted a weblapkészítőt. Együtt fogjuk kialakítani a végleges, letisztult tervet, ami alapján elkészítjük neked álmaid oldalát.  Kiválasztjuk a színeket, a betűtípust, megtervezzük, mi hol legyen és ha a tartalmat is átadtad a nekem, akkor innentől te már hátradőlhetsz.

A következő feladatod az lesz majd, ha elkészül egy bemutatható változat, akkor a lehető legtöbb eszközön próbáld ki, nyomkodd végig a menüpontokat, teszteld az oldalt, hogy az esetleges hibák még időben kiderüljenek és ne maradjanak benne a végleges változatban. Mint minden emberi alkotás, a honlap is tartalmazhat hibákat, a cél az, hogy ezeket még az éles üzemeltetés előtt megtaláljuk és kijavítsuk.

Mivel folyamatosan fejlődnek az eszközök, amelyeken megjelentethető egy weboldal, gondosan ellenőrizni kell a lehető legtöbb módon, hogy a tartalom minden eszközön jól olvasható-e.


Fontos tudnod, hogy az oldal egy szoftvertemék, ami a Joomla nevű tartalomkezelő rendszerrel készül. Ez folyamatosan fejlődik, ahogy maga a web is, így folyamatosan frissíteni kell, hogy naprakész maradjon. A frissítéseket az oldal átadása után magad is végrehajthatod, de minket is megbízhatsz vele.

Szeretettel várom megkeresésedet!

 

Legújabb munkáink

Ez egy bemutató honlap gyermekorvosok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek részére. Rendelhető.

Bővebben ...

 

Bővebben ...

 

Bővebben ...

 

Bővebben ...

 

Bővebben ...

 

Bővebben ...

 

Kapcsolat

Fehér Ildikó

info@tengeliceweb.hu

+36 30 475 6417

Üzenet küldése

Hírlevél

Kövesd a Tengelicét a közösségi oldalakon!