Ha honlapot készíttetsz, nagyon fontos, hogy olyan szoftverrel készüljön, ami az adott időben naprakész. Olyan gyorsan fejlődik az informatika, hogy ez nem is egyszerű feladat, de ha azt szeretnéd, hogy honlapod minden böngészőben, minden eszközön helyesen jelenjen meg, akkor erre is figyelned kell.

Hiába tud valaki percek alatt összekattintgatni egy weboldalt, ha az csak ideig-óráig működik. A Tengelice Webdesign mindig a legújabb Joomla verziót használja a fejlesztéshez, és honlapjaink úgy készülnek, hogy egy kattintással is telepíteni lehessen a frissítéseket. Ebben a cikkben elmagyarázom, hogy miért fontos a weboldalak rendszeres frissítése, és hogyan lehet frissíteni a Joomla weboldalakat.

Mi az a Joomla frissítés?

Miért kellene frissítenem?

Mi a legfrisebb verzió?

Hogyan ellenőrizhetem a saját verziómat?

Hogyan frissíthetem a Joomlát?

Mi történik, ha valami nem sikerül?

Mit ajánl a Tengelice Webdesign?

 

Mi az a Joomla frissítés

Bizonyára a te postafiókodba is renszeresen érkeznek üzenetek arról, hogy honlapodhoz új Joomla frissítés érhető el. Ez azért van, mert a Joomla tartalomkezelő rendszer, amivel a honlapot készítettem, folyamatosan fejlődik. Rendszeresen adnak hozzá új elemeket, javítják a menetközben felmerült hibákat, és nem utolsósorban néha biztonsági frissítést küldenek ki. Ez nem csak a Joomla esetében van így, hanem minden szoftvertemék folyamatosan fejlődik, ahogyan a Windows rendszerünket is előbb-utóbb lecseréljük, vagy a telefonunk szoftverjét, úgy a honklapunkat működtető rendszert is folyamatosan karban kell tartani.

Miért kellene frissítenem?

Ha a weblapod jól működik, tulajdonképpen frissítés nélkül is sokáig használhatod gond nélkül. De tudod kell, hogy a web is folyamatosan változik, új böngészők, új eszközök jelennek meg a piacon, és a weblapoknak is illik követni a változásokat. Gondolj csak a nem mobilbarát weboldalakra, melyek most, a mobil internet idején sok bosszúságot okoznak a felhasználóknak, pedig annak idején korszerűek voltak (a tengelicés weblapok már alapból mobilbarátok). A legfontosabb indok a rendszeres frissítésre azonban a biztonság megőrzése. Senki sem szeretné, ha az oldalát feltörnék, ha egyik nap idegen, odanemillő tartalmat látna weboldalán. A hackerek mindig egy lépéssel előttünk járnak, de a jelszavaink védelmével és a rendszeres frissítésekkel megelőzhetjük a támadásokat.

Mi a legfrisebb verzió?

A mostani legfrisebb Joomla verzió, amit ennek a levélnek a megírása alatt tettek közzé, a 3.6.4. Ez egy fontos boztonsági frissítést tartalmaz, tehát mindenkinek ajánlott az áttérés erre a verzióra. Bővebb információ: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5678-joomla-3-6-4-released.html.

Hogyan ellenőrizhetem a saját verziómat?

Ehhez szükséged lesz egy "Super User" jogosultságú felhasználóra. Ha neked még nincs ilyen, és szeretnél,akkor írj nekem, és hozzáadom ezt a jogosultságot a meglévő jogosultságokhoz. A saját verziódat úgy ellenőrizheted, hogy a Super User jogosultsággal rendelkező felhasználónévvel belépsz az adminisztrációs felületre, megnyitod a kezdőlapról a System/System information vagy magyarul Rendszer/Rendszerinformációk oldalt, és alulról a harmadik sorban láthatod a verziót.

Hogyan frissíthetem a Joomlát?

Ha a Super User felhasználóval léptél be, akkor pár másodperc után az oldal tetején pirossal megjelenik az információ az elérhető frissítésekről, külön a bővíményekről, és külön a Joomláról. Ha bármelyikre rákattintasz, akkor felajánlja a frissítéseket. A legtöbb esetben ha rákattintasz a frissítés gombra, pár másodpercen belül meg is jelenik az üzenet a frissítés sikerességéről. Kivétel ez alól a 3.6.2-es verzió, ahol előbb magát a Joomla update komponenst kell frissíteni, majd utána már működik a Jommla update egy gombnyomásra (bővebb információ pl. https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/361/).
A joomlát mindig a soronkövetkező verzióra frissítsd, és ismételd a frissítést újra amíg el nem éred a legfrisebb verrziót. Minden frissítés után töröld a gyorsítótárat (az admin felületen is és a böngésződben is), majd ellenőrizd az oldalat, hogy minden jól működik-e.

Mi történik, ha valami nem sikerül?

Mivel a Joomla egy nyílt frorráskódú, folyamatos fejlesztés alatt álló szoftver, mint minden szoftver, tartalmazhat hibákat. Bár én még nem találkoztam olyannal egy jól karbantartott oldal esetén, hogy a frissítés után használhatatlanná válik, de ez mégis előfordulhat. Hogy mégse legyen használhatatlan a weboldal semmi esetre sem, Joomla frissítések előtt érdemes "backup"-ot, azaz biztonsági mentést készíteni hogy ha bármi gond történne frissítés közben, a jelenlegi állapotot vissza tudd állítani. Az általam készített honlapokhoz alapfelszereltségként fel van telepítva az a komponens, ami gombnyomásra elvégzi a mentést, sőt a  backup automatikusan is elindul, ha az Extensions/Plugins oldalon a "Backup on update" plugin be van kapcsolva (zöld pipa van mellette). Ha nem jól működik az oldal a frissítés után, de az admin felület még elérhető, akkor célszerű az összes bővítményt is frissíteni, ha még nem tettük meg, néha ez már megoldja a problémát. Ha nem boldogulsz, kérj segítséget olyantól, aki jártas a Joomla használatában, vagy nézz utána a megoldásnak a keresőben.

Mit ajánl a Tengelice Webdesign?

Az alábbi árak kizárólag az általam készített és telepített honlapokra vonatkoznak. Más által készített honlap frissítését egyéni megbeszélés után vállalom.

Egy alkalommal történő frissítés több verzió átlépésével, biztonsági mentéssel: 10000Ft.
Rendszeres havi frissítés: 3000Ft/hó, bármikor lemondható.
Konzultáció (frissítés bemutatása, és egyéb honlapkezeléssel kapcsolatos kérdések megbeszélése): 5000Ft/óra.

Remélem, nem ijesztettem meg senkit! Ahogyan a számítógép is működik még sokáig egy régebbi Windows verzióval (én magam is hetest használok), úgy a honlapok sem fognak összeomlani attól, hogy elavultak. Mindenkinek saját döntése a frissítés. Ha valaki belevágna és segítségre van szüksége, kérdezzen bátran. A rövid telefonos vagy e-mailben történő kérdés-felelet ingyenes, és sokszor az is elég!

Szép hetet kívánok és sok látpgatót a honlapodhoz! A következő levelemben a keresőoptimalizálásról fogok írni.