Ebben a cikkben arról írok, hogyan tudjuk elmenteni a Joomla weboldalunkat arra az esetre, ha valami miatt később vissza szeretnénk állítani a tartalmát.

Miért van szükség biztonsági mentésre?

A jó weboldal folyamatosan változik. Rendszeresen ellátjuk a honlapot friss tartalommal, hogy az oldal látogatói gyakran visszatérjenek és mindig megtalálják a legújabb információkat, időnként átalakítjuk, megváltoztatjuk, hogy ne legyen unalmas, és rendszeresen végrehajtjuk a szoftverfrissítéseket is rajta. Minden változtatás magában hordozza a hibalehetőséget, hiszen a legnagyobb jóindulattal és szakértelemmel is lehetünk figyelmetlenek, elronthatunk valamit, ami miatt az oldal nem úgy működik, ahogyan elvárnánk. Még az is előfordulhat, hogy nem megfelelő biztonsági beállítások mellet rosszindulatú látogatók okoznak kárt az oldalon, akár megsemmisítve vagy más tartalommal felülírva azt. Ilyen esetekben nagy segítség, ha készült az oldalról biztonsági mentés.

Hogyan végezzük a Joomla oldalak biztonsági mentését?

A biztonsági mentést az Akeeba backup komponens segítségével végezzük. Nagyon egyszerű dolgunk van, az adminisztrátori felületen a Komponensek/Akeeba backup (Components/Akeeba Backup) menüpontot kell megnyitni, és itt a Backup now gombot megnyomni. A többit a komponens elvégzi helyettünk. Pár percig is etart, mire a komponens végez az arhiválással, utána zöld üzenetben jelzi, hogy elkészült.

Hol találjuk a biztonsági mentéseket?

A Manage backups gomb megnyomásával megkapjuk az eddigi mentéseink listáját, és itt a Download gomb segítségével letölthetjük a mentést. Az arhív file (hacsak nem változtattunk a profilon) tartalmazza a teljes oldalt adatbázissal és minden egyébbel együtt.
Ha file-kezelőn keresztül (pl. FTP kapcsolat) szeretnénk letölteni a mentést, akkor ebben a könyvtárban találjuk őket jpa kiterjesztéssel:
oldal_neve/administrator/components/com_akeeba/backup.

Az elkészült mentést mindig töltsük le egy biztonságos helyre, ahol később, ha szükség lesz rá, megtaláljuk. A régebbi, fölösleges mentéseket egy idő után törölhetjük, ha nem akarjuk már őket felhasználni.

Hogyan tudjuk visszaállítani a mentett  oldalt?

Ha valami elromlik a weboldalon, és nem sikerül megjavítani, szükség lehet egy korábbi, még jól működő verzió visszaállítására. Az Akeeba Backup komponens használatával és a mentések visszaállításával kapcsolatban részletes segítséget kapunk (angolul), ha a komponens megnyitása után a jobb oldalon található Help gombra kattintunk. Ha valakinek gondot okoz a visszaállítás, érdemes szakértő segítségét kérni.

Hogyan tudom beállítani, hogy verziófrissítés előtt automatikusan elinduljon a mentés?

Az adminisztrátori felületen a Bővítmények/Beépülőmodulok (Extensions/Plugins) menü megnyitása után megkeressük a Backup on update beépülő modult, és ha piros x van mellette, akkor arra rákattintunk, azaz engedélyezzük. Ezután zöld pipa lesz mellette, és a legközelebbi Joomla verziófrissítésnél automatikusan el fog indulni a mentés.

Mindenkinek biztonságos weboldal üzemeltetést és sok honlaplátogatót kívánok!